Φωταγώγηση μνημείων για την Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Σκοπός της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας

Φωταγώγηση μνημείων για την Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Τo Τμήμα Αρχαιοτήτων θα συμμετάσχει για ακόμη μια φορά, την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης LightitUpBlue, φωτίζοντας σε χρώμα μπλε τα κάστρα Πάφου και Λάρνακας, καθώς και το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σκοπός της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού, και οι οικογένειές τους, και την ανάγκη για συνεχή στήριξη, εκπαίδευση και φροντίδα.

Παράλληλα, με αφορμή τους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα εγκαινιάσει μια νέα δράση, με τίτλο «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά», με στόχο τη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης, ανάμεσα στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, σε βάθος χρόνου.
 
Για την υλοποίηση της δράσης, αναφέρεται, το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεργάστηκε με όλους τους Συνδέσμους για τον Αυτισμό σε παγκύπρια κλίμακα και απέστειλε εικόνες και υλικό σχετικό με μνημεία και αρχαιότητες της Κύπρου, από διάφορες χρονολογικές περιόδους.
 
«Αντλώντας έμπνευση από την ποικιλομορφία και τα χαρακτηριστικά της κληρονομιάς μας, παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μέσα από την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και φροντιστών τους, δημιούργησαν με πολύ κέφι και μεράκι σχέδια, ζωγραφιές και κατασκευές από χαρτί και πηλό. Τα έργα αυτά, μαζί με φωτογραφίες από στιγμιότυπα υλοποίησης της δράσης, θα παρουσιαστούν διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στις 2 Απριλίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Η δράση στο μέλλον θα συμπεριλάβει και άλλες αναπηρίες, σε συνεργασία με κέντρα φροντίδας και την ειδική εκπαίδευση, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διοργάνωση δραστηριοτήτων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ώστε η αρχαιολογική εμπειρία να είναι πρωτίστως βιωματική, καταλήγει η ανακοίνωση.


 
ΚΥΠΕ